Hajóbérlés Balaton - PRO módra

A hajóbérlés fogalma oldalunkon jelenleg elsősorban a vitorláshajóink bérbeadására koncentrálódik, de partnereinken keresztül akár több száz fős hajókat is fel tudunk használni rendezvényeinkez. Hajóbérlés szolgáltatásunkat igyekszünk nem csak egy kikötőre, Siófokra korlátozni, hanem a Balaton több kikötőjében is elérhetővé tenni hajóinkat. A Balaton déli partján Fonyódon és Siófokon, az északi parton Alsóörsön és Balatonfüreden rendelkezünk saját helyekkel, melyek a Bahart kikötő lánc tagjai.  Ennek köszönhetően pedig bérlőink bármely Bahart kikötőben ingyen köthetnek ki.

Vitorlás bérlés

Jelenleg 8 vitorlás hajónk várja leendő bérlőit a Balatonon. Flottánk kialakításánál az elsődleges cél az volt, hogy mindenki megtalálja a tökéletes hajót maga számára. A skipperrel a fedélzeten 8 és 10 fős vitorlásaink egytől egyik jó állapotban és kiváló felszereléssel várják a vitorlázókat. Dufour, Bavaria, Jeanneau és Contest hajóink tökéletes vitorlás élményt jelentenek, kisebb szél esetén is, az időjárási viszonyokat figyelembe véve, általában génuát teszünk fel orrvitorlaként.

Fontosnak tartjuk, hogy komfortosan érezzék magukat bérlőink, ezért minden esetben törekedtünk a lehető legjobb felszereltségre. Fockroller, bimini, hűtő, WC nálunk alapfelszereltségnek számít, de nagyobb hajóinkon komplett konyha, mobil klíma és LCD TV is helyet kap. Több napos, hetes vagy akár még hosszabb bérlés esetén mindenképpen fontos, hogy egyeztessünk az indulás előtti napokban az igényekről. Az sem jó, ha túl sok olyan extrát készítünk be, amire egyáltalán nincs szüksége valakinek, mert csak a helyet foglalja sok esetben, ezért javasoljuk a folyamatos kommunikációt a foglalás legelejétől az átvétel napjáig.

Vitorlás kirándulás kapitánnyal

Hajóvezetővel együtt történő hajóbérlése is lehetőséget biztosítunk. Ezt a szolgáltatásunkat egyrészt ajánljuk azoknak, akiknek még nem volt alkalmuk vitorlázni képesítés hiányában, másrészt minden olyan kezdő vitorlázónak, akik úgy érzik, hogy szükségük van még egy kis tapasztalatra, mielőtt egyedül bérelnének hajót. Napjainkban egyre nagyobb trend a vitorlázás, a hajós programok, de még mindig sokan nem gondolják, hogy ez bárkinek elérhető program. Nincs szükség egy vitorlástulajdonos ismerősre ahhoz, hogy egy néhány órás sétavitorlázás élményben legyen része valakinek. 2 órás vitorlázásától az egész napos vagy akár több napos vitorlás kirándulásokra és túrákra is lehetőséget biztosítunk. Az időtartam teljesen rugalmas, Önök döntik el, hogy mennyi időt szeretnének a vízen tölteni.

Azért a 2 órát határoztuk meg minimális időnek, mert véleményünk szerint ennyi mindenképpen kell ahhoz, hogy teljes legyen a vitorlás élmény. Ezen felül viszont már tényleg teljesen egyén és program függő. Ha csak a víz közepén szeretnének egy zavartalan fürdőzést és bulizást egy 4-5 órás bérlés már elég lehet. Viszont, ha tervben van túlparti kikötés (Balatonfüred, Alsóörs, Csopak, Tihany) akkor már javasoljuk az egész napot (8 órát), de az 5-6 óra mindenképpen szükséges ilyen esetben. A keleti medencében az északi és déli part átlagosan 2 óra vitorlázásra van egymástól (megfelelő szélviszonyok esetén). Így az utazásra minimum elmegy 4 óra hossza, így az időtartamot az dönti el,hogy mit szeretnének csinálni illetve mennyi időt eltölteni a kikötés alkalmával.

Vitorlás csapatépítés

A vitorlás charter szolgáltatások és a rendezvényszervezés (különösen a csapatépítő programok) két fő tevékenységünk, ezáltal egyértelmű volt számunkra, hogy a vitorlás csapatépítés kiemelt prioritást élvez nálunk. Egyik legkedveltebb csapatépítőnk a regatta verseny, vitorlás alapoktatással kombinálva, melynek időtartama minimum 2, maxim 8 óra hosszú lehet. Másik gyakran választott, kötetlenebb hajós csapatépítőnk lényege a fakultatív helyszín és időtöltés választás. Vitorlázás után a hajók összekötnek egymással a vízen, ahol a résztvevők tudnak fürdeni, napozni, kikapcsolódni. Ezután pedig igény szerint ki lehet kötni egy választott településen ebédelni, sétálni egyet, de akár egy outdoor csapatépítő aktivitással tovább szintesíteni a tréninget.  Flottánkat jelenleg 8 vitorlás alkotja, de célunk, hogy egy egy nagyobb rendezvény esetén is mindenkit kiszolgáljunk, ezért partnerhálózatunknak köszönhetően ez a szám sokszorosára növelhető. Így akár több száz fő vitorláztatását is örömmel vállaljuk. Ekkora létszámnál pedig elengedhetetlenek már profi rendezvényszervezők is, ami nálunk adott, hiszen cégünk egyik fő profilja a rendezvényszervezés.

Siófoki hajóink

Siófok elhelyezkedésének köszönhetően az egyik legkönnyebben, leggyorsabban megközelíthető hely, ahol a hajóink elérhetőek. Alapesetben a siófoki Stefánia vitorlás kikötőből szolgáljuk ki programjainkat, hajóvezetőkkel és anélkül, a hajók itt érhetők el. Igény és külön kérés esetén természetesen ez módosítható. A hajó átvételére illetve átadására lehetőség van Balatonfüreden, Alsóörsön és Fonyódon is.

Miért béreljünk? (és ne vegyünk)

Sokakban felmerül a kérdés - egy idő után legalábbis biztosan -, hogy érdemes-e hajót venni, vagy jobban járnak a bérléssel. Ezt tőlünk is gyakran kérdezik, amire ugyanolyan őszintén válaszolunk, mint ahogyan itt is. Friss jogosítvánnyal rendelkezőknek mindig azt ajánljuk, hogy addig ne vegyenek saját vitorlást, amíg nincsen meg a megfelelő rutin. Azt, hogy ezt ki mennyi idő alatt éri el, természetesen egyénenként változik. Kellő időráfordítással általánosságban egy-két szezon alatt megszerezhető az a magabiztosság és tapasztalat, amivel egyedül is biztonságosan elboldogul valaki. Friss kishajóvezetői engedéllyel rendelkező bérlőinknek az első néhány alkalommal javasoljuk, hogy vegyék igénybe egy tapasztalt kapitányunk segítségét is. Persze 10 km/h órás szélben el lehet boldogulni egyedül is, ha egy kis segítséggel sikerült kiállni a hajó helyéről, a vízen nagy gond nem lehet ilyen időben. Viszont a Balaton nagyon szeszélyes tud lenni, és rendkívül gyorsan változhat a szélerősség. Egy tapasztalt kapitány pedig rengeteg olyan tanáccsal tud szolgálni, ami a későbbiekben biztosan hasznára lesz mindenkinek.

Ha megvan a szükséges tapasztalat, már jogos a kérdés, hogy legyen-e saját hajó. Az első kérdés, mint az élet legtöbb területén itt is, hogy meg van-e az anyagi háttér hozzá. A vitorlázás önmagában is már egy költséges hobbi, viszont egy hajó megvétele, majd annak a fenntartása már kifejezetten megterhelő lehet anyagilag. De tegyük fel, hogy szerencsés helyzetben van valaki, és ezek közül minden adott. Megéri vitorlást venni?

Attól függ, hogy valaki mennyi időt tud eltölteni egy szezonban a vitorlázással. Ha egy szezon alatt a vitorlázással töltött napok száma nem éri el a 30-at, azaz az egy hónapot, nem éri meg saját hajót venni. Anyagilag legalábbis biztosan nem. Tapasztalataink szerint a magyar átlagnak egy teljes hét vitorlázásnál illetve egy-két hétvégénél több nem fér bele az idejébe. Egy középkategóriás hajónkkal számolva ez a mennyiség pedig nagyon maximum 4-500.000 Ft lenne a bérlés összes költségét tekintve. Ennyi pénzből egy 6 fős vitorlásnak nem jön ki az éves kikötő díja.  Erre rájön még a téli tárolás, a daruzások és a kivételkor kötelező munkák, mint az algagátlás, kisebb javítások, polírozás stb. És akkor nem vettük számításba azt, hogy a hajó folyamatosan amortizálódik, néhány évente új vitorlák kellenek, elhasználódnak a kötelek, és olykor sajnos valami elromlik a motorban is.