Hajóbérlés Balaton - PRO módra

A hajóbérlés fogalma oldalunkon jelenleg elsősorban a vitorláshajóink bérbeadására koncentrálódik, de partnereinken keresztül akár több száz fős hajókat is fel tudunk használni rendezvényeinkez. Hajóbérlés szolgáltatásunkat igyekszünk nem csak egy kikötőre, Siófokra korlátozni, hanem a Balaton több kikötőjében is elérhetővé tenni hajóinkat. A Balaton déli partján Fonyódon és Siófokon, az északi parton Alsóörsön és Balatonfüreden rendelkezünk saját helyekkel, melyek a Bahart kikötő lánc tagjai.  Ennek köszönhetően pedig bérlőink bármely Bahart kikötőben ingyen köthetnek ki.

Vitorlás bérlés

Jelenleg 7 vitorlás hajónk várja leendő bérlőit, de kiterjedt partnerhálózatunknak köszönhetően, ez a darabszám tovább növelhető. Célunk, hogy egy nyári hétvégén, vagy egy nagyobb rendezvény esetén is mindenkit kiszolgáljunk. Így akár több száz fő vitorláztatását is örömmel vállaljuk. Ekkora létszámnál pedig elengedhetetlenek már profi rendezvényszervezők is, ami nálunk adott, hiszen cégünk egy fő profilja a rendezvényszervezés.

A skipperrel a fedélzeten 8 és 10 fős vitorlásaink egytől egyik jó állapotban és kiváló felszereléssel várják a vitorlázókat. Dufour, Bavaria, Jeanneau és Contest hajóink tökéletes vitorlás élményt jelentenek, kisebb szél esetén is.

Siófoki hajóink

Siófok elhelyezkedésének köszönhetően az egyik legjobban, leggyorsabban megközelíthető hely, ahol a hajóink elérhetőek. Alapesetben a siófoki Stefánia vitorlás kikötőből szolgáljuk ki programjainkat, hajóvezetőkkel és anélkül, a hajók itt érhetők el. Igény és külön kérés esetén természetesen ez módosítható. A hajó átvételére illetve átadására lehetőség van Balatonfüreden, Alsóörsön és Fonyódon is.

Miért béreljünk? (és ne vegyünk)

Sokakban felmerül a kérdés - egy idő után legalábbis biztosan -, hogy érdemes-e hajót venni, vagy jobban járnak a bérléssel. Ezt tőlünk is gyakran kérdezik, amire ugyanolyan őszintén válaszolunk, mint ahogyan itt is. Friss jogosítvánnyal rendelkezőknek mindig azt ajánljuk, hogy addig ne vegyenek saját vitorlást, amíg nincsen meg a megfelelő rutin. Azt, hogy ezt ki mennyi idő alatt éri el, természetesen egyénenként változik. Kellő időráfordítással általánosságban egy-két szezon alatt megszerezhető az a magabiztosság és tapasztalat, amivel egyedül is biztonságosan elboldogul valaki. Friss kishajóvezetői engedéllyel rendelkező bérlőinknek az első néhány alkalommal javasoljuk, hogy vegyék igénybe egy tapasztalt kapitányunk segítségét is. Persze 10 km/h órás szélben el lehet boldogulni egyedül is, ha egy kis segítséggel sikerült kiállni a hajó helyéről, a vízen nagy gond nem lehet ilyen időben. Viszont a Balaton nagyon szeszélyes tud lenni, és rendkívül gyorsan változhat a szélerősség. Egy tapasztalt kapitány pedig rengeteg olyan tanáccsal tud szolgálni, ami a későbbiekben biztosan hasznára lesz mindenkinek.

Ha megvan a szükséges tapasztalat, már jogos a kérdés, hogy legyen-e saját hajó. Az első kérdés, mint az élet legtöbb területén itt is, hogy meg van-e az anyagi háttér hozzá. A vitorlázás önmagában is már egy költséges hobbi, viszont egy hajó megvétele, majd annak a fenntartása már kifejezetten megterhelő lehet anyagilag. De tegyük fel, hogy szerencsés helyzetben van valaki, és ezek közül minden adott. Megéri vitorlást venni?

Attól függ, hogy valaki mennyi időt tud eltölteni egy szezonban a vitorlázással. Ha egy szezon alatt a vitorlázással töltött napok száma nem éri el a 30-at, azaz az egy hónapot, nem éri meg saját hajót venni. Anyagilag legalábbis biztosan nem. Tapasztalataink szerint a magyar átlagnak egy teljes hét vitorlázásnál illetve egy-két hétvégénél több nem fér bele az idejébe. Egy középkategóriás hajónkkal számolva ez a mennyiség pedig nagyon maximum 4-500.000 Ft lenne a bérlés összes költségét tekintve. Ennyi pénzből egy 6 fős vitorlásnak nem jön ki az éves kikötő díja.  Erre rájön még a téli tárolás, a daruzások és a kivételkor kötelező munkák, mint az algagátlás, kisebb javítások, polírozás stb. És akkor nem vettük számításba azt, hogy a hajó folyamatosan amortizálódik, néhány évente új vitorlák kellenek, elhasználódnak a kötelek, és olykor sajnos valami elromlik a motorban is.